Κάθε χρόνο, περίπου 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ. Απ΄αυτούς, οι 110.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ενήλικες άνω των 40 ετών έβαζαν στην καθημερινότητα τους ένα δεκάλεπτο γυμναστικής, οποιασδήποτε μορφής. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο JAMA Internal Medicine, όπου αναφέρεται ότι για κάθε λεπτό παραπάνω από τα 10, μειώνεται όλο και περισσότερο η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

«Είναι γνωστό πως η άσκηση κάνει καλό. Αυτή η έρευνα προσφέρει πρόσθετες αποδείξεις για τα οφέλη σε επίπεδο πληθυσμού. Αν όλοι οι ενήλικες άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ ασκούνταν λιγάκι κάθε μέρα, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων θα είχε αποτραπεί», εξηγεί ο Pedro Saint-Maurice, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του National Health and Nutrition Examination Survey που αφορούν σε ανθρώπους 6 ετών και πάνω, από το 2003 ως το 2006. Στη συνέχεια, έλεγξαν τη δραστηριότητα 5.000 συμμετεχόντων ηλικίας 40-85 ετών και κατέγραψαν τα ποσοστά θανάτου ως το τέλος του 2015.

Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων που θα είχαν αποτραπεί, είναι μια εκτίμηση, αποτελεί μια έγκυρη προσέγγιση, αφού δε θα ήταν εφικτό να διενεργηθεί ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο με ανθρώπους, που θα εκμεταλλευόταν τη δραστηριότητα των ανθρώπων και θα τους έλεγε πόσο πιθανό είναι να πεθάνουν.

«Έχουμε αναφέρει νωρίτερα ότι η παραμικρή άσκηση, μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην υγεία μας. Η έρευνα δεν επικεντρώνεται στα οφέλη προς κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά σε επίπεδο πληθυσμού. Μπορούμε να κάνουμε το έθνος μας πιο υγιές με το να ενθαρρύνουμε όλους να βάλουν 10 λεπτά άσκησης ή και παραπάνω μέσα στην ημέρα τους».

Περπάτημα, διάδρομος, ασκήσεις με το σώμα…Τα πάντα μπορούν να γίνουν γυμναστική

Η καθημερινή άσκηση δεν είναι μόνο για τους gym freaks. «Το να κάνεις 10 λεπτά γυμναστική κάθε μέρα, είναι πιο εύκολο απ΄όσο φαντάζονται οι άνθρωποι. Σκέψου πόσο γρήγορα περνάνε τα δέκα λεπτά όταν κάνεις σκρολάρισμα στα social media ή βλέπεις τις αγαπημένες σου σειρές. Δεν είναι μεγάλη επένδυση χρόνου, αλλά μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία σου», εξηγεί η Dana Santas, γυμνάστρια που συνεργάζεται με το CNN και επαγγελματίες αθλητές.

Το περπάτημα, το τρέξιμο έξω ή σε διάδρομο, είναι οι πιο απλοί και εύκολοι τρόποι να παραμείνει κανείς ενεργός και συνεπής στη σωματική δραστηριότητα. Η γιόγκα είναι επίσης μια άριστη επιλογή που αφαιρεί και το στρες και είναι ευκολότερα προσβάσιμη online σε όλα τα επίπεδα οδηγιών.

Η γυμναστική δε χρειάζεται να περιλαμβάνει όργανα. Το σπίτι το ίδιο είναι ένα όργανο, το σώμα το ίδιο είναι ένα όργανο. Τέσσερις γύροι των 3 λεπτών με ασκήσεις bodyweight, κάνουν τεράστια διαφορά. Αρκεί να υπάρχει μια συνέχεια στις κινήσεις και να λειτουργεί σωστά το σώμα σε κάθε άσκηση. Η Santas προτείνει 10-25 κάμψεις την ημέρα, 25-40 squats και ένα λεπτό jogging.

Υπάρχει και ο κρυφός σέντερ φορ της γυμναστικής. Ποιος είναι αυτός; Ο χορός. Βάλε τη μουσική σου και χόρεψε στον ρυθμό που θες. Άλλωστε, και η γυμναστική μετά μουσικής, ένας χορός είναι. Ψιλοκαποέιρα, αλλά χορός.

Πηγή: CNN