Λίγους μήνες μετά το φινάλε της πρώτης σεζόν Rings of Power που κυκλοφόρησε στο Amazon Prime, η Warner Bros. φέρνει νέα χαρμόσυνα νέα στους fans του Τόλκιν, ανακοινώνοντας πως έχει πλάνο για να βγουν ταινίες Lord of the Rings στα επόμενα χρόνια.

Το σινεμά τα τελευταία 10 χρόνια έχει στραφεί γύρω από τα franchises και τα Cinematic Universes, τα οποία φέρνουν και τα πολλά λεφτά για να μπορούν να επιβιώσουν τα στούντιο στην εποχή του streaming.

Σε μια περίοδο που η Warner Bros. είχε απώλειες 2.1 δισ. δολαρίων, η συμφωνία με την Embracer Group, την σουηδική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για την πλειοψηφία του έργου του Τόλκιν, μπορεί να αποτελέσει το τονωτικό και την ελπίδα για τα επόμενα χρόνια για την εταιρεία.

Η Embracer εξαγόρασε όλα τα δικαιώματα για ταινίες, παιχνίδια, εμπόρευμα, θεματικά πάρκα και ζωντανές παραγωγές από την Middle-earth Enterprises to 2022

Ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ, CEO της Warner Bros Discovery ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την New Line Cinema, την εταιρεία παραγωγής που έκανε την τριλογία Lord of the Rings και Hobbit θα φέρει στην επόμενη δεκαετία πάνω από μία ταινίες, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για το timeline στο οποίο θα κινηθεί.

Καθώς η Amazon διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του έργου του Τόλκιν, η Warner Bros. εξαγόρασε τα κινηματογραφικά. Το μείζον ερώτημα είναι βέβαια αν έχουν σκοπό να εμπλέξουν σε αυτό το πλάνο τον Πίτερ Τζάκσον, την Φιλίπα Μπόγιενς και την Φραν Γουόλς, οι οποίοι είναι και οι υπεύθυνοι για την τεράστια επιτυχία του Lord of the Rings, το οποίο είναι η καλύτερη τριλογία όλων των εποχών στο σινεμά, με το Return of the King να κατακτά 11 Όσκαρ για 12 υποψηφιότητες το 2004.

Οι ίδιοι μίλησαν στο Variety και δήλωσαν ότι «Η Warner Bros. και η Embracer μας κρατούσαν ενήμερους σε κάθε βήμα. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μιλήσουμε μαζί τους περισσότερο και να ακούσουμε το όραμά τους για το μέλλον του franchise».

«Μετά την πρόσφατη εξαγορά της Middle-earth Enterprises, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αρχίσουμε αυτό το νέο ταξίδι συνεργασίας με τη New Line Cinema και τη Warner Bros Pictures, για να επαναφέρουμε στη μεγάλη οθόνη με νέους και ενθουσιώδεις τρόπους τον απαράμλλο κόσμο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Κατανοούμε πόσο αγαπάει ο κόσμος αυτά τα έργα και δουλεύουμε όλοι μαζί για να τιμήσουμε το παρελθόν, να κοιτάξουμε το μέλλον και να ανταποκριθούμε στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και παραγωγής».

Υπάρχει ζωή μετά την τριλογία LoTR;

Από την πλευρά της New Line Cinema υπήρξε μια δήλωση η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι εντελώς εκτός πλάνου να υπάρξει κάποιο reboot της τριλογίας Lord of the Rings, αλλά σίγουρα όχι σε πρώτο πλάνο.

Μέχρι να κινηθεί η διαδικασία παραγωγής ταινιών με ανθρώπους, οι δύο εταιρείες εργάζονται πάνω στο animation The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, ένα κεφάλαιο του κόσμου του Τόλκιν που τοποθετείται 183 χρόνια πριν τα γεγονότα του Lord of the Rings και επικεντρώνεται στην ιστορία του Χελμ Χάμερχαντ, του θρυλικού βασιλιά του Ρόχαν που αναφέρεται στο The Two Towers από τον Θίοντεν. Αυτή η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2024.

Κρίνοντας πάντως τόσο από το The Hobbit όσο και από το Rings of Power, η διαθέσιμη τεχνολογία, αν και απείρως πιο πλούσια από αυτή του 2003, έχει οδηγήσει την παραγωγή του κόσμου του Τόλκιν σε φθήνια, παρά σε κάτι αξιομνημόνευτο, όπως ήταν τα κοστούμια του LoTR Trilogy.

Κι όσο κι αν πάντοτε θα υπάρχει ενθουσιασμός στους fans για οτιδήποτε καινούργιο, έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο κόσμος της βιομηχανίας του θεάματος σήμερα, το πιθανότερο είναι οι ταινίες να φύγουν από τη μνήμη όπως το φύλλο στη δίνη του ανέμου.

Το είδαμε και στη σειρά της Amazon όπου επινοήθηκαν χαρακτήρες για να εξυπηρετήσουν την πολιτική ορθότητα, καταργώντας σε μεγάλο βαθμό αυτό που εξ αρχής έφτιαξε ο Τόλκιν.

Δε γίνεται να κάνουμε σε κάθε τι του παρελθόντος αναθεωρητισμό. Ή θα το αποδεχτούμε ως έχει για να το διατηρήσουμε ή θα το απορρίψουμε πλήρως. Και το έργο του Τόλκιν δεν είναι σίγουρα για να απορρίπτεται, ούτε προάγει κάποιον ρατσισμό.